De utflyttede ønsker mer detaljer om hva jeg har i brødene mine. Jeg har i tillegg lyst til å lære dem flere måter å få smakfulle og saftige brød på. Teknikken jeg bruker på disse er “bretting”. En anerkjent metode som kan erstatte grundig elting med maskin. Teknikken brukes til grytebrød også.
Denne teknikken bruker jeg når jeg vet at jeg er tilgjengelig til og fra hjemme en hel dag. Hemmeligheten er mye tid, lite gjær og bretting i 2 omganger. Mellom “operasjonene” kan jeg gjøre andre ting.
Jeg tar to bakeboller og måler opp to forskjellige brød:
Speltbrød
- 250 g hvetemel
- 150 g samalt spelt
- 1/2 dl frø (gresskar, solsikke for eksempel)
- 1 ts tørrgjær
- 1 ts salt
- 3 dl vann
Landbrød
- 300 g hvetemel
- 100 g rugmel
- 1 ts tørrgjær
- 1 ts salt
- 3 dl vann
Rør hver av deigene sammen. De kan være litt løse. Sett plast og klede over og la de heve på benken i minst to timer, gjerne lenger.
Ta godt med mel på bakebordet, hell ut deigen og brett: ta tak i en ende av deigen med hendene eller en slikkepott og brett den inn mot midten, gjenta rundt deigen et par ganger. Det du erfarer er at deigen blir mindre klissete jo mer du bretter. Ha deigen tilbake i bakebollen og hev på nytt i minst en time, gjerne lenger.
Ta deigen ut av bollen igjen og brett igjen på samme måte som sist. Nå lar du deigene ligge ferdigbrettet på bakebordet med et klede over seg i ca. 10 minutter.
Form så hvert emne til to avlange brød og legg i smurte brødformer. Etterhev i ca. 1 1/2 time.
Sørg for å varme opp ovnen med en stekeplate i (den varme stekeplaten gir et ekstra “puff” til brødene når de settes i ovnen) til 230 grader . Stek brødene i ca. 35 minutter
Likte brødoppskriften din på land- og speltbrød. Gleder meg til å prøve disse. Mener å ha hørt at melet burde være temperert og at det var et viktig element for å få et saftig brød, vet du noe om dette?
Morten
Takk for tilbakemelding Morten!
Temperatur på melet ift saftighet på brødet vet jeg ikke noe om. Det som har vært min erfaring så langt er: lite gjær, mye tid og ikke noe olje. Dette synes jeg har gitt meg saftige brød.
Lykke til!