Vår tradisjonelle juledessert er ønsket på Bloggen, puddingen blir som “fløyel” hvis alt klaffer.
Det krever nok noe trening, men det er bare å starte. Det vanskeligste er det smeltede sukkeret som kan bli for brent og stekingen som kan være noe utfordrende.
Så er det bare å starte:
- Glasering av formen:
Smelt 1 1/2 dl sukker i en panne på svak varme. Litt tålmodighet kommer godt med her. Ikke rør i sukkeret før det begynner å smelte. Varm en brødform i stekeovnen. Når sukkeret er smeltet og har fått en lysebrun farge, helles det over i den oppvarmede formen og fordels på kantene av formen ved å helle på den. Bruk grytekluter for dette er varmt. Det gjør ikke noe om det ikke er gjevnt fordelt fordi dette smelter ved steking og fordeler seg i puddingen. - Selve puddingen:
Rør lett sammen 5 egg i en bolle. I en annen bolle blander du 9 dl helmelk, 3 ss sukker, 2 ts ekte vaniljesukker og de sammenvispede eggene. Sil blandingen over formen med sukkeret, som nå har stivnet. - Steking:
Karamellpudding skal stekes i vannbad på lav varme. Det mest vellykkede for meg har vært midt i ovnen 3 1/2 time på 125 grader og 1/2 time til slutt på 140 grader. Bruk baksiden av en sje og kjenn på puddingen om den er ferdig. Den skal være litt fast, og allikevel “disse”. Den stivner også mer etter at den er ferdig stekt. - Det ferdige resultatet:
Puddingen bør lages minst et døgn i forvegen slik at smakene får “satt seg”.
Skjær rundt kanten på formen (evt. dypp formen i varmt vann) og legg et fat med kanter over. Snu formen raskt mens du holder på fatet, fordi nå har sukkeret smeltet og blitt til karamellsaus som flyter. - Server med en kremdott. Nydelig.
HJEMMELAGET KARAMELLPUDDING