Jeg har lært meg å bake lefser, det vil si jeg har gjort det noen ganger nå og er langt fra en ekspert, men jeg synes det er gøy å erfare at det blir bedre for hver gang. Slagordet på bloggen min er “enkel mat for alle” så lefsebaking passer nok ikke helt inn i det, men det er bare å prøve. Deigen jeg brukere er faktisk lett å håndtere.
Av utstyr trenger du riflet kjevle, bakepinne og takke. I lompe innlegget på Bloggen min skriver jeg om en takke du kan legge på en stekeplate, så den vil jo også fungere.
Her er oppskriften:
- 75 gram smør
- 5 dl melk
- 1 ss semulegryn
- 4 dl + 1 1/2 dl mel
Hemmeligheten er å få en god deig slik at det blir lett å kjevle en tynn leiv. Slik gjør du: Kok opp melk og smør. Ha det over i en bakebolle, ta i 4 dl mel og rør kraftig. Da blir det er tjukk grøt. Hell “grøten” på bakebordet og kna inn 1 1/2 dl mel. Dette er litt varmt, men du får prøve så godt du kan. Deigen er nemlig lettest å kjevle når det er varm/lunken. Nå har du fått en passe fast “pølse”. Den deler jeg i 8 emner fordi det passer til min takke (46 cm). Lefsene mine blir ca. 33 cm i diameter.
Ta et emne og form det slik at det blir en rund flat bolle og bruk mye mel til utbaking, slik at det ikke setter seg fast. Snu leiven et par ganger og løft på den innimellom for å strø på mel under. Kjevle til en tynn leiv som du løfter med bakepinnen over på takka og stek på middels varme og snu et par ganger. Viktig å følge med. Det er lett at den kan bli brent hvis det blir for varmt. De ferdigstekte lefsene legges på hverandre og smøres når all stekingen er ferdig. Hvis du vil lage flere lefser når du først er i gang lager du en ny deig. Det er bedre enn å lage dobbel porsjon, fordi det er vanskelig å holde deigen lunken lenge.
Bløtning og smøring av lefser:
Det holder å bløte 4-5 leiver av gangen. Ta leiven raskt under rennende vann og legg lagvis med et kjøkkenhåndkle i mellom. La dem ligge i ca. 5 minutter før du smører hver leiv med mykt meierismør og strø over sukker. Brett inn sidene og legg over dobbel slik at det blir en rektangel som klippes opp i passe store lefsebiter. Disse legges helst på et fat med stett.