I dag har jeg lyst til å dele gleden ved å wokke grønnsaker som gir et godt utgangspunkt for sunne og enkle middager i hverdagen. I dagens oppskrift stekte jeg en indrefilet av svin som jeg hadde ved siden av. Her kan du bruke det du har av kjøtt, kylling for eksempel, eller fisk. Stekt laks er spesielt godt til synes jeg.
For å få best resultat når du wokker er det lurt å veie opp 600 gram grønnsaker. Dette er passe til tre voksne hvis du har ris/korn og kjøtt/fisk ved siden av. Grønnsakene skjæres i tynne staver eller biter. For å wokke trenger du en panne med litt høye kanter som tåler høy varme.
Jeg bruker de grønnsakene jeg har i huset.
Som basis bruker jeg squash (skjærer først i skiver og så i staver), rødløk (tynne båter), paprika (grove biter) og gulrot (tynne staver), så “bygger jeg ut” med en eller flere grønnsaker, hvis jeg har: vårløk, sukkererter, sopp, kål, brekkbønner, asparges for eksempel.
Norske rotgrønnsaker ut over gulrot synes jeg ikke passer så bra, men det er bare å prøve seg frem. Dette er en fin måte å få i seg grønnsaker på og så går det på tre minutter etter at du har kuttet opp grønnsakene, som tar litt lenger tid.
Slik gjør du:
- Kutt opp alle grønnsakene først
- Varm panna og ha i olje som tåler høy temperatur (mais- soya eller solsikkeolje egner seg godt)
- Når oljen er varm nok (blir mer flytende og det ryker nesten av den) tar du opp i en finhakket hvitløk, 2 cm fersk ingefær og evt litt chili (hvis du liker og har. Et tips her er å ha chilipasta eller tørket chili i huset. Det holder seg lenge, noe jeg synes fersk chili ikke gjør). Dette lar du så vidt frese (ca et par sekunder) før du tar opp i all de 600 gram grønnsakene
- Nå bruker du en sleiv og holder alt i bevegelse i 3 minutter og da vil du se at grønnsakene blir blankere og stekt, i alle fall ytterst. Wokkede grønnsaker skal ha tyggemotstand synes jeg.
- Tilslutt smaker du det hele til med det du har. Da er det lurt å tenke en balanse mellom surt (sitronsaft, eller eddik), søtt (sukker, søt soya saus eller honning), salt (buljong, salt, soyasaus, eller Thailandsk fish sauce) og sterkt (chili) evt.
Ved siden av kjøtt/fisk og grønnsakene serverer jeg ris eller korn/gryn. Bygg egner seg godt. Se annet innlegg på bloggen. Det finnes både hvete og bygg som er forkokte og går raskt å tilberede. Soya saus serverer jeg alltid ved siden av, så kan jo hver enkelt regulerer hvor salt de ønsker maten.
Jeg håper dette er til inspirasjon for sunne og raske hverdagsmiddager.
Lykke til!