Middag uten kjøtt har ikke alltid slått like godt an, men denne lasagnen har alle likt. Dette trenger du:
- 2 løk
- 4-5 hvitløksfedd
- 1 liten squash
- 2 stilker stangselleri
- 2 gulrøtter
- 1 persillerot
- 1 liten skalk hodekål
- 2 bokser hakkede tomater
- rikelig med bladpersille
- 2 ss presset sitron
- 2 ts salt
- (1 ts Worchestershire sauce)
- 6 dl melk
- 4 ss hvetemel
- 150 g ost, det du har, godt med litt parmesan på toppen
- (litt revet muskattnøtt)
- ca.15 lasagneplater
I den opprinnelige oppskriften delte jeg alle grønnsakene i små biter og stekte dem fortløpende i en stor kjele med noen ss olje. Så helte jeg tomatene over sammen med hakket bladpersille og lot det koke en god stund (30-40 minutter).
Ny variant:
Sett råkostkniven i food-prosessoren hvis du har eller rive alle grønnsaken på et råkostjern. Stek alt i olje i noen minutter i en stor kjele før du heller på tomatene og koker en en god stund. En variant til bladpersille (synes det kan være vanskeligf å få tak i) er å ta to persillerøtter istedenfor.
Smak så “sausen” til med sitron, salt, pepper og evt. Worchestershire sauce (en god smaksforsterker til mye, bla. kjøttkakesausen) .
Den hvite sausen lager jeg bare ved å riste melet ut i noe av melken og la det få et oppkok. Så kan man røre i halvparten av osten.
Nå skal formen fylles. Formen jeg bruker måler 30×24 cm:
Smør formen med olje, legg et tynt lag grønnsakssaus i bunnen, dekk med lasagneplater, så ostesaus, så et nytt lag med grønnsaksaus og så videre til formen er full og grytene er tomme. Det kan hende du får litt grønnsaksaus til overs. Den kan du for eksempel brukes som tilbehør til middag en annen dag.
På toppen har jeg ostesaus og resten av den revne osten.
Stekes på 200 grader i ca. 40 minutter
Det blir en ganske stor porsjon som i alle fall holder til fem.
Jeg serverer den med en grønn salat ved siden av.
Jeg håper flere har lyst til å prøve denne sunne retten. Bra både for kropp og miljø.