I dag har jeg lyst til å dele en suppe jeg har kalt Søndagsuppe. Det er en variant av Gulasj suppe. I den opprinnelige oppskriften er det mer kjøtt, men jeg synes suppa blir vel så god ved å øke mengden grønnsaker og korte ned på kjøttmengden.
Jeg synes suppa har en god balanse mellom rik smak, sødme og syrlig het og den er lett å lage. Når du har fått alt i gryta trenger du å være i nærheten i to timer. Du trenger ikke vokte på den, men etter to timer må du slå av plate. Suppa sammen med godt brød eller flatbrød gir mat til fire/fem sultne personer. Hvis man ikke har så stor husholdning er det mulighet for rask mat i en travel arbeidsuke.
Dette trenger du:
- 700 gram okse kjøtt (som trenger lang koketid)
- 800 gram frossen lapskausblanding (en pakke)
- 450 gram surkål ( en pakke)
- 400 gram tomater (en boks)
- 100 gram tomatpure
- 1 ss paprika pulver
- 1 ts karve
- 1 ts salt
- 6 dl vann med en terning/fond oksebuljong
Slik gjør du:
Skjær opp kjøttet i små biter (2×2 cm) og stek dem raskt i gryta i litt olje, i to omganger. Ha på litt vann og la det småkoke i 15 minutter. Så åpner du poser og bokser og har i krydderet og heller til slutt over resten av vannet/buljongen. Så rører du rundt slik at alt blir godt blandet. Dette lar du få et godt oppkok før du setter platen på svak varme (min plate går til 9 og jeg lot den stå på 3 den første timen og 2 den siste). Det er viktig at det så vidt bobler da blir kjøttet mørt og grønnsakene blir ikke “kokt ihjel”.
Her står hele middagen og mørner seg og blir nydelig søndagsmiddag, lettvint hyttemiddag (mens du går en liten tur) eller bare en god middag midt i uka.
Lykke til og jeg håper den vil glede flere enn meg og mine.