Disse sprø kjeksene er spesielt gode med ost på og de er enkle å lage. Av porsjonen blir det ca. 90 stykker og hvert stekebrett tar 12 stykker i den størrelsen jeg har valgt, så det tar litt tid å steke dem. Hvis du våger deg på det vil du erfare at det er verdt det.
Dette trenger du:
- 2 dl solsikkekjerner
- 1 dl sesamfrø
- 1 dl linfrø
- 1 dl sukker
- 6 dl havregryn
- 1 ts salt
- 1 ss hornsalt
- 150 g smeltet smør
- 3 dl kefir eller kultur melk
- 1 egg
- ca 6 dl hvetemel
Bland alt det tørre minus hvetemel. Smelt smøret, avkjøl og ha i melk og egg. Det våte og det tørre blandes og så tar du i hvetemel til en deig som blir grei å dele i fem deler på bakebordet. Så kjevler du hver del ut og da kan du bruke godt med hvetemel (det skal jo bli tørre kjeks). Stikk ut kjeks, mine måler 8,5 cm i diameter. Legg på stekeplate og stek på 200 grader i 10-15 minutter. Du må følge med. De bør være lys brune i kantene.
I den opprinnelige oppskriften var det 1,5 dl sukker. Det var også veldig godt, men 1 dl holder synes jeg.
Når man bruker hornsalt er det viktig at kjeksene er gjennomstekte ellers kan de smake ammoniakk. Kjeksene mine er ca 3-4 mm tykke før de stekes.
Lykke til med kjeksbaking!