Denne fiskegratengen har jeg laget mange ganger. Det er en “alt-i-ett” rett. Selv om det tar litt tid å lage den og det blir mye oppvask er det lettvint når den skal serveres. Salat høre med og den kan lages når retten står i ovnen. Til fiskegrateng synes jeg det passer godt med  råkost, men lag salat av det du har i kjøleskapet. Denne retten holder til fire sultne. Siden vi bare var to denne gangen lagde jeg to små ved siden av som kan fryses og stekes senere. Oppskriften passer til en ildfast form som måler 24 x 33 cm.Jeg bruker ofte frossenfisk (blokk) til denne retten og det fungere veldig fint.

Tips til salat finner du nederst i blogginnlegget.

Dette trenger du:

  • 800 gram fisk  sei og/eller torsk
  • 1 løk, 2 sjalottløk, 2 fedd hvitløk
  • 1/2 liter melk
  • 5 ss hvetemel
  • 2 ss smør
  • ca. 500 gram poteter med skallet på
  • 3 egg
  • 75 gram parmesan, raspet
  • salt, kajennepepper
  • 6-7 ss brødstrø
  • smeltet smør eller olivenolje til å helle over

Slik gjør du:

Skjær potetene i skiver og kok dem i ca. 7 minutter.

Kok opp melken og trekk fisken i ca. 5 minutter. Ta ut fisken og legg på en tallerken.

Smelt smøret i en kjele, surr oppdelt løk i et par minutter, ha over melet og rør rundt. Spe gradvis med den varme melken. La sausen koke et par minutter. Skill eggene. Ha revet parmesan og eggeplommer i sausen, smak til med kajennepepper (eller annen pepper evt. revet muskat hvis du ikke har kajennepepper). Ha i oppdelt fisk og potetskivene. Pisk eggehvitene og vend dem forsiktig i sausen.  Hell gratengen i formen/former og strø godt med brødstrø over. Tilslutt heller du olje over. I den opprinnelige oppskriften står det 1/2 dl. Så mye har aldri jeg brukt, men det er bare å prøve seg fram.

Lykke til.

Til salaten tok jeg det jeg hadde :

  • litt rødkål
  • 1 eple
  • 2 gulrøtter
  • litt rødløk
  • en liten neve rosiner
  • ca. 1/4 dl appelsinjuice
  • ca 1 ss god olivenolje
  • litt flaksalt
  • noen solsikkekjerner gjør seg også.

Når jeg lager salat prøver jeg å tenke at det skal være noe søtt (rosiner, honning, epler), surt (sitronsaft, juice, eddik), salt og bittert (rødløk er fast følgesvenn i mine salater) i tillegg til grønnsakene

 

FISKEGRATENG MED POTETER

2 thoughts on “FISKEGRATENG MED POTETER

  • 7. november 2017 kl 22:20
    Permalenke

    Skal prøves ganske snart!

    Svar
    • 8. november 2017 kl 21:22
      Permalenke

      Lykke til!

      Svar

Legg igjen en kommentar til Solfrid Brekke Avbryt svar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *